Heilige Nicolaas van Tolentijn

10 september is de officiĆ«le gedenk- en feestdag van de Heilige Nicolaas van Tolentino, in de volksmond Nicolaas van Tolentijn. Nicolaas werd in het jaar 1245 in ItaliĆ« geboren en na zijn priesterwijding reisde hij het hele land door om uiteindelijk in Tolentino terecht te komen. Vooral voor arme en zieke mensen had hij een bijzondere plaats in zijn hart. Toen hij ooit eens, wegens ernstige ondervoeding veroorzaakt door het jarenlang vasten, met zware koorts te bed lag, kreeg hij – door een verschijning – het advies om bedelend brood te verzamelen en dit te eten. Dan zou zijn ziekte geheel genezen. Nicolaas gaf hieraan gehoor en na enige tijd was hij volkomen genezen. Na een onvermoeibaar pastoraal leven in zijn gemeenschap van Tolentino stierf Nicolaas op 10 september 1305.

Op zondag 12 september a.s. zal in de Gertrudiskerk van Wouwse Plantage tijdens de Heilige Mis van 9.15 uur, met als voorganger pastoor Frans Verheije, wederom aandacht worden besteed aan de H. Nicolaas van Tolentijn, patroon van de vrijheid en het dagelijks brood en patroon tegen allerlei ziektes van mens en dier (koorts, mond- en klauwzeer, veeziekten).

Er zullen broodjes, die herinneren aan de wonderbaarlijke genezing van Nicolaas, worden gezegend. Bij het beeld van Nicolaas wordt een bloemetje geplaatst en u kunt er een kaarsje bij aansteken.

U bent van harte welkom in deze viering.

Adrie Koolen

Geplaatst in Geen categorie